Tauno Tiusanen

Propagandaa ja itsesensuuria

Olen useasti todennut, että paluu takaisin Suomeen vuonna 1975, noin kymmenen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen, oli elämäni suurin kulttuurishokki. Suomi eli voimakasta stalinismin kultakautta, jonka aikana äärivasemmistolaiset mielipiteet olivat trendikkäitä. Äänekäs vähemmistö pyrki jyräämään muut julkisessa keskustelussa.

 

Sosiaalipsykologian professori Antti Eskola antoi vasemmistoaallolle akateemisen arvovallan. Hänen kaksi kirjaansa, ”Suomi sulo Pohjola” ja ”Vasen laita lavea” olivat ilmestyneet 1960-luvun lopulla.

 

Professori Eskola katsoo, että demokratia on tärkeä piirre yhteiskunnassa. Sosialistimaissa poliittinen demokratia ei valitettavasti ollut toteutunut. Sitä vastoin taloudellinen demokratia oli sosialistimaissa toteutunut, koska kapitalismi on poistettu

 

Eskola ei ollut perehtynyt edes ”systeemin” pääperiaatteisiin. Keskusjohtoisessa taloudessa jo määritelmän mukaan suppea ja itsekäs eliitti päättää kaikesta taloustoiminnasta pienintä yksityiskohtaa myöden. Tämä seikka tuli erittäin konkreettisesti esille esimerkiksi Puolassa vuonna 1980, kun taas kerran työläiset kyllästyivät ruokapulaan ja alkoivat lakkoilemaan. Taloudellinen demokratia oli pelkkää hämäystä, mitä suomalainen professori ei tajunnut.

 

Professori Eskola esittää systeemin eräänlaisena sivistyksen huippuna, asiaa varsinaisesti tutkimatta. Hän oli aikansa ilmiö, korkeasti koulutettu ja tunnettu opettaja, joka ilmoittautui diktatuurin mannekiiniksi. Hän oli suomettuneen Suomen keulakuvia, jotka ohjasivat kansaansa karikolle.

 

Paluumuuttoni jälkeen sain kuulla, että saisin jossain vaiheessa oman kotiryssän. Seuraavat vuodet sain lounastaa säännöllisesti tämän henkilön kanssa.

 

Joka tapaamiselle kotiryssä toi materiaalia kotimaansa taloudesta. Osa aineistosta oli käyttökelpoista, mutta suurin osa hänen jutuistaan oli pelkkää propagandaa. Tiesin, että samaa propagandamateriaalia oli toimitettu myös monille muille suomalaisille vaikuttajille heidän kotiryssiensä toimesta, koska osa heistä julkaisi tai käytti sitä juttujensa lähdemateriaalina täysin kritiikittä.

 

Erään tapaamisen yhteydessä pyysin kotiryssältä aineistoa siitä, miten USA oli sodan aikana auttanut liittolaistaan taloudellisesti. Tiesin läntisistä lähteistä, että kokonaissumma oli noin 11 miljardia dollaria. Lisäksi Moskova sai arvokasta tukea Britannialta, joka sai jenkkien avustusta noin 31 miljardia dollaria. Osa tästä lähettiin itäiselle yhteistyökumppanille. Yhteensä Moskova sai sodan aikana tukea länneltä noin 12 miljardin dollarin edestä.

 

En koskaan saanut pyyntööni kunnollista vastausta. Hän kertoi avun olleen erittäin vaatimatonta. Todellisuudessa summa vastasi siis Suomen valtavia sotakorvauksia noin nelikymmenkertaisesti.

 

Kantapään kautta opin itsesensuuria. Kylmän sodan aikana ei ollut sopivaa kertoa, että Moskovan sotamenestys oli osittain liittolaisten ja erityisesti USA:n ansiota. En koskaan julkaissut juttuani aiheesta.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Sen vielä ymmärtää jotenkin, että suomettumisen kaudella, ennen Neuvostoliiton romahdusta, vasemmisto kannatti ja ihannoi itänaapurin järjestelmää. Olihan naapurimme panostanut valtavia summia järjestelmänsä "markkinointiin".

NL:n romahdus täytyi olla tälle kansanosalle valtava shokki.

Täysin käsittämätöntä on se, että järjestelmän suunnan muutos 180 astetta, ei vaikuttanut mitenkään tämän kansanosan mielipiteisiin. Kun ennen ihannoitiin sosialistista taloutta, nyt äärikapitalismia ja kansan omaisuuden ryövännyttä presidentin lähipiiriä ja oligarkkeja ihannoidaan yli kaiken. Joku asia on kuitenkin Venäjälläkin säilynyt talousjärjestelmän muutoksesta huolimatta, tiedotusvälineet ovat tiukasti Kremlin kontrollissa ja oppositiota ei hyväksytä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kuten tiedämme, Neuvostoliiton innokkaimpia myötäjuoksijoita olivat kepulaiset ja kommunistit, myöhemmin edelleen kepulaiset ja erityisesti mainitut taistolaiskommunistit. Amerikkalaiset tukivat lähinnä demareita, koska kokoomuslaisia oli turha tukea Kekkosen aikoina. Myöhemmin sitten kaikki suomettuivat takiaispuolueita ja muutamia yksilöitä suurissa puolueissa lukuunottamatta.

Nyky-Venäjän ihailijoita on kaikissa puolueissa hjalliksista hakasiin ja eduskunnan ulkopuolisissa pienpuolueissa varsinkin itsenäisyyksistä vouhottaviin. Et oikein hahmota poliittista kenttää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SMP suomettui viimeistään silloin, kun se pääsi hallitukseen 1980-luvun alkupuolella.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Se Pirkkalan koulukokeilu ei siis ollut mitään harrastelijatoimintaa 1970-luvun alkupuolella vaan Opetushallituksen ja "edistyksellisten voimien" määrätietoista toimintaa.

No, kulttuurimarxismi elää ja voi edelleen hyvin, sillä perinteinen miehen ja naisen avioliitto ollaan pian muuttamassa sukupuolineutraaliksi. Opetushallitus ei osaa laskea montako sukupuolta on olemassa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Naistentautien klinikka ollaan nimeämässä henkilötautien klinikaksi, koska nimi Naistentautien klinikka syrjii miehiä, anteeksi naisista - ei kun henkilöistä poikkeavia henkilöitä. Koska biologiset erot ovat alisteisia sosiaalisen muodin oikuille, monen vanhan ihmisen on vaikea seurata ajanmukaista maailmanmenoa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Pietikäinen.

Näet mörköjä joka puolella ja nimität kaikkea, josta olet eri mieltä marxilaisuudeksi – tuntematta selvästikään edes marxilaisuuden alkeita.

Mitä taistolaisuuteen tulee, he olivat äänekästä sakkia, mutta mitään todellista vaaraa heistä ei ollut, sen verran pieni ryhmä oli kyseessä. Vai kuvitteleeko joku tosissaan että viiden miljoonan asukkaan maassa muutaman kymmenen tuhannen idealistinen poppoo olisi kyennyt muuhun kuin meuhkaamiseen?

Pirkkalan moniste oli täysin irrallinen kokeilu, jolla oli/on merkitystä lähinnä sensaatiohakuiselle medialle ja silmitöntä draamaa joka puolella näkeville. Väite aikeesta lasten aivopesemiseksi koko valtakunnan tasolla on liikuttava salaliittoteoria.

Ufot tuskin hyökkäävät huomenna Maahan, niin herkullinen ajatus kuin se medialle olisikin – koska se myy...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Luehan Mark Andersson Jari Leskisen kirja "Kohti sosialismia". Siinä on dokumentoitu monin eri tavoin millaista aivopesua pikkulapsille marxilaisuuden nimissä Pirkkalassa suoritettiin. Se ei ollut taistolaisten aikaansaama kokeilu, vaan lähtöisin SDP:n koulutuspoliittisesta työryhmästä. Se delegoi toiminnan vasemmistososialistisen opetusministerin Sundqvistin kautta saman aatteen sisäistäneille kouluhallinnon virkamiehille. Lähinnä Erkki Aholle.

Pirkkala oli kokeilu, jonka perusteella aiotiin marxilais-sosialistinen opetus ulottaa koko Suomen koululaitokseen. Tämä on selvää faktaa. Sen kieltävät vain täydellisen vasemmistoaatteen kannattajat tai heidän myötäilijänsä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #9

Kysymys kuuluu: kenen tarkoitus oli ulottaa marxilais-sosialistinen opetus koko Suomen koululaitokseen?

Pirkkalan moniste oli kokeilu muiden epäonnistuneiden kokeilujen joukossa, siinä koko juttu siitä huolimatta että Jari Leskinen on siitä oikein kirjaan kirjoittanut..

Mörköjä ei ollut silloin, eikä niitä ole nyt.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #10

Lue hyvä mies tuo Leskisen kirja!!
Siinä on selvästi todettuna nimiä ja organisaatioita myöten kenen toimesta ja miten kyseinen mieletön opetuskokeilu toteutettiin, ja miten sitä aiottiin eteenpäin viedä. Tuon kokeilun perusteella, ja paljolti myös muutenkin, kuuluihan marxilais-leninistinen opetus Suomen koululaitoksessa mm. SDP:n koulutuspoliittisen työryhmän agendalle, opetusmetodit ja sisältö aiottiin ulottaa koko koululaitokseemme. ONNEKSI kyseinen marxilainen aivopesu-kokeilu tyssäsi omaan mahdottomuuteensa!

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

1970-luvun alussa Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aula oli koristeltu ja juhlistettu punalipuin sekä julistein. Yhdessä julisteessa luki: Otto Ville Kuusinen on kiistatta kaikkien aikojen suurin suomalainen. Kävelin kyselemään julisteen luona seisovilta järjestäjien edustajilta, millä perusteilla OVK on kiistatta kaikkien aikojen suurin suomalainen. Minulle, perusteluja kysyvälle ja keskustelua haluavalle ei kuulemme tarvinnut vastata, koska sanan - kiistatta pitäisi kertoa jokaiselle ajattelevalle ihmiselle, ettei perusteluja tarvita, koska kyseessä on objektiivinen totuus.

Armeliaasti sallitun lyhyen sananvaihdon jälkeen, sain kuulla Neuvostoliiton kommunistisen puolueen olevan erehtymätön ja toimivan objektiivisen totuuden ohjaamana, minkä täydellisen erehtymättömyyden jo varmisti täydellisen erehtymätön toveri Stalin ja hänen jälkeensä erehtymättömästi valitut lähes yhtä erehtymättömät seuraajat. Lienee helppo kuvitella, että keskustelunhaluni akateemisten kumppaneideni (joskin paljon minua nuorempien) kanssa sammui.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyvään blogiin haluaisin lisätä oheiset tekstini:

Oheisesta linkistäni nähdään miten massiivista oli liittoutuneiden apu. Se oli aivan ensijaista Neuvostoliitolle.
Ellei mm. kuljetusvälineapua ja autojen renkaita puna-armeija olisi saanut, niin se olisi jämähtänyt paikalleen. Katsokaa listaa!

http://perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175...

Suomettuneen Suomen yksi järjetön tapahtuma oli Pirkkalan koulukokeilu. Sillä pyrittiin kasvattamaan lapsia sosialistisen Suomen rakentajiksi!??

http://perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218...

Toimituksen poiminnat