Tauno Tiusanen

Venäjä-keskustelua 25 vuoden takaa

Neuvostoliiton vallankaapppausta seuraavan päivän 20.8.1991 olin viettänyt Georgi Arbatovin seurassa. Illalla minut oli kutsuttu Ylen kesusteluohjelmaan puhumaan vallankaappauksesta. Kommentoin ohjelmassa tapahtutta Georgin antamien tietojen pohjalta.

 

Keskusteluosuuden ohjemasta voi katsoa täältä.

 

Tämä Ylen arkistoista kadonnut pätkä osoittaa miten Venäjä-keskustelussa samat hokemat elävät edelleen.

 

Tämä oli myös se ohjelma, josta saamani palautteen perusteella tein johtopäätöksen, että on parempi lähteä maasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjä-keskustelua tältä päivältä: C.G.E. Mannerheimin muistolaatta otetaan pois Pietarin sotilasakatemian seinältä. Nyt odotamme keskustalaisten myöntelyä siitä, että Mannerheim oli sotarikollinen.

https://rg.ru/2016/09/01/reg-szfo/v-peterburge-sni...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olikin aika yllättävää, että Mannerheimin muistolaatta kiinnitettiin Pietarissa nähtäville. Venäjän kannalta hän joka tapauksessa edusti sodassa vihollisvaltiota. Kunnialaatalla haluttiin tietysti muistuttaa Mannerheimin taustaa pietarilaisena nuorukaisena ja tsaarin armeijan kasvattina, ehkäpä myös osaltaan hänen vastentahtoisuuttaan osallistua aktiivisesti Leningradin piiritykseen.

Periaatteessa Leninin patsas Suomessa olisi samanlaisen harkinnan arvoinen seikka. Sen pystyttämiselle joillain tahoilla katsottiin olleen perustansa Suomen itsenäistymisen tunnustamisen vuoksi, mutta muutoin tosiasiat puhuvat hyvinkin sen puolesta, että patsas pitäisi poistaa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Lenin toimi maastakarkotuksensa aikana usein Suomesta käsin. Suomen eduskunnan julistettua Suomen yksipuolisesti itsenäiseksi porvarienemmistöllä 6. joulukuuta Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden 31. joulukuuta 1917. On esitetty erilaisia arvioita siitä, miksi Lenin hyväksyi porvarillisen Suomen itsenäisyyden. Saksalaisten antamalla "vallankumousrahalla" taisi olla kuitenkin aikamoinen merkitys?

Mielestäni Lenin on tuon patsaan arvoinen Suomen historiassa.

Onhan noita muitakin venäjästä muistuttavia julkisia veistoksia. Mitenkäs tuo Hakaniemessä sijaitseva aikoinaan kovinkin kiistelty patsas?

Suomalaisiin tapoihin ei kuulu muistella naapureita pahalla patsaita tai muistolaattoja halventaen, kuten nyt Mannerheim:in muistolaatalle tai sodissa kaatuneiden sotilaiden muistolaatoille on venäjällä käynyt. Tsaari aikoinaan käski venälaisiä pitämään näpit irti Suomesta koska hän koki meidät hyviksi rengeiksi jotka itsenäisenä palvelivat venäjää paremmin kuin venäjän vallan alla.

Naapureita pitää kunnioittaa, mutta maatamme koskevat päätöset teemme itse.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #6

Viimeiseen kommenttisi kappaleeseen Jukka Mattsson:

"Naapureita pitää kunnioittaa." Aivan niin, mutta vain jos he ansaitsevat kunnioituksemme. Maantiede sikseen Venäjän suhteen!
"Maatamme koskevat päätökset teemme itse." Aivan niin, mutta salliko itänaapurin johto aikoinaan vapaan päätöksenteon? Ei sallinut, painosti ja uhkaili päättäjiämme jatkuvasti.
Mitä suuremmassa määrin lähes kaikessa päätöksenteossamme piti ajatella miten naapuri kuhunkin päätökseen suhtautuu. Suuttuuko ja kuinka kovasti.
Oliko tämä aitoa tasa-arvoista valtiollista naapuriystävyyttä? Ei vähimmässäkään määrin!
Oliko Neuvostoliiton myötäily pakollista? Ei ollut lähellekään siinä mitasssa kuin sitä tapahtui.

Kyllä edelleen ajankohtaisessa Nato-jäsenyydestä päättämisessäkin vilkuillaan aivan liiaksi itänaapurin suuntaan. Tosin sotilaallisen uhkan muodossa se on tarpeellistakin. Ei päätöksen hyväksyttämiseksi sieltä.

Ansaitseeko Venäjän valtiojohto tänäkään päivänä toiminnallaan täyden arvostuksemme ja kunnioituksemme?(Instituutiona ehkä(?).) Tätä sietää pohtia.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #7

Kiitos kommentistasi Pertti. Lisäisin hiukan ajatuksiani kommenttiisi:
Pitääkö meidän ajatella etukäteen mitään mitä venäjällä ajatellaan? Kirjoitit "Mitä suuremmassa määrin lähes kaikessa päätöksenteossamme piti ajatella miten naapuri kuhunkin päätökseen suhtautuu. Suuttuuko ja kuinka kovasti."

Kysynkin ohjaako venäjä meitä vai ohjaammeko itse itseämme miellyttääksemme venäjää?
Minun mielestäni olimme osittain itse olleet synnyttämässä kyseistä ongelmaa.

Maamme tiedotusvälineitten johdossa, talousvaikuttajissa, ja poliitikoissa yli puoluerajojen on heitä jotka heittäytyvät venäjä asioissa niin rähmälleen että oikein pahaa tekee. Kansa näkee tapahtumat, mutta kukaan taho ei tunnusta ajaneensa venäjän ajateltuja/kuvitteellisia etuja, jos sitä kysyttäisiin. Monessa asiassa venäjällä ei edes ymmärretä mitä maassamme tapahtuu tämän surkuhupaisan mielistelyn johdosta.

Petteri Hiienkoski

Suomessa ei taita olla Stalininin muistolaattaa missään. Eikös Stalin osallistunut johonkin demareiden puoluekokoukseenkin Suomessa käydessään... =)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä Tauno, analyysisi vuodelta 1991 oli hämmästyttävän oikea!
Jegor Gaidar kirjassaan Imperiumin tuho kertoo tarkasti NL:n loppuvaiheista, ei ollut valuuttaa mm. ostaa lääkkeitä. Nyt on sama tilanne. Ainoa ero on että nyt Venäjä ryhtyi ärhentelemään muille. Siinä heille vielä käy huonosti. Gorbassa oli nöyryyttä eli tilanteen tajua mutta "demokratia" toi roistot valtaan.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Hei!

Twitterissä on jo kyselty pätkän perään Elävästä arkistosta ja sieltä on luvattu selvittää asiaa. Lisää täällä: https://twitter.com/jenkka/status/771253996451352576

Ja tässä US:n uutinen: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/202712-professori...

t. Jenni / US

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ihmisten keskinäisessä elämässä usein riskit jätkät kuten nyrkkeilijät ovat sympaattisia ja ystävällisiä kavereita. Heidän ei tarvitse uhota ja leuhkia voimillaan, koska se on itsestään selvä asia. Heitä kunnioitetaan jos he ovat ihmisinä fiksuja. Isot jopa varovat pieniä naapureitaan etteivät loukkaisi näitä.

Vain luonnehäiriöinen riski jätkä uhoaa ja pelottelee lähimmäisiään:)

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

No niin,

nyt Elävä arkisto on selvitellyt asiaa ja kertoo näin:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/202801-yleisradio...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Liekö YLE soveltamassa ideaa romaanista Fahrenheit 451?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451

Arkistonhoitajien tehtävänä ei olekaan tallettaa ja löytää videotallenteita, vaan hävittää niitä jos sisältö arvioidaan poliittisesti arkaluonteiseksi.

; )

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aikalailla sama tilanne Venäjällä kuin "Ulkolinjassa".
Venäjä on edelleen hyvin riippuvainen europan energiaostoista.

Toimituksen poiminnat