Tauno Tiusanen

Kommunistinen tasa-arvo

Kommunismia pidetään tasa-arvon aatteena. Oletuksena on, että päästään kommunismiin, kaikki ihmiset ovat yhtäkkiä tasa-arvoisia ja ystäviä keskenään. Tämä oli osa neuvostopropagandan ydinsanomaa, joka puri ”hyödyllisiin idiootteihin”. Teoriassa Neuvostoliitossa vallitsi tasa-arvo ja demokratia, käytännössä harvainvalta ja poliisivaltio. Se, että propaganda sanoo kaikkien olevan tasa-arvoisia, ei käytännön tasolla merkitse mitään.

 

Yksikään kommunistinen yhteiskunta ei ole ollut tähän mennessä tasa-arvoinen, vaan vahvasti patriarkaalinen. Naisia ei juurikaan kommunististen maiden valtaelimiin noussut.  Kommunistisissa maissa hallitus oli toteuttava porras, kun taas puolueen johdossa tehtiin kaikki tärkeät päätökset, joita ministerit ja muut viskaalit toteuttivat. Puoluetta johti puoluesihteeri ja sen johtoryhmänä toimi politbyro. Neuvostoliitossa politbyron jäseninä oli kautta aikain ainoastaan kolme naista (eri aikoina). Heistä Jekaterina Furtseva toimi myöhemmin myös kulttuuriministerinä. Hän jäi Neuvostoliiton ainoaksi naisministeriksi.

 

Illuusiota tasa-arvosta sai toki hieman luotua nepotismin avulla. Romaniassa diktaattorin puoliso oli eduskunnan puhemies ja tiedeakatemian presidentti. Erich Honecker johti pitkään Itä-Saksaa. Hänen vaimonsa oli kulttuuriministeri. Nepotismi ei tietenkään rajoittunut naisiin, esimerkiksi Brezhnevin poika oli pitkään varaulkomaankauppaministerinä Moskovassa.

 

Naisten osuus työelämässä oli Neuvostoliitossa ja Itä-blokin maissa suuri, jota propagandassa käytettiin osoituksena tasa-arvoisesta yhteiskunnasta. Tästä johtuen myytti Neuvostoliitosta tasa-arvon kultamaana elää edelleen etenkin kommunismin fanaattisten vastustajien että puolustajien joukossa. Tasa-arvo oli kuitenkin vain näennäistä. Naisille maksettiin samoista töistä vähemmän palkkaa. Abortit olivat laittomia. Monissa tapauksissa, mm. alkoholista johtuen, miesten elinodote oli erittäin lyhyt, jolloin naisten osuus oli yhteiskunnassa väistämättä suurempi.

 

Naiset toimivat lopulta yhteiskunnan muutoksen katalyyttina. Perestroika sai alkunsa jo ennen Gorbatšovin valtaantuloa niin sanotusta Novosibirskin manifestista. Tämä Neuvostoliiton maatalouden ongelmia realistisesti kuvannut raportti oli Tatjana Zaslavskajan käsialaa. Zaslavskaja, aikansa ehdottomasti lahjakkain yhteiskuntatieteilijä, oli taloussosiologi. Hän tarkasteli yhteiskuntaa poikkitieteellisesti, paljon laajemmin kuin pelkän taloustieteen kannalta. Zaslavskaja julkaisi myös mm. raportin Brezhnevin ajan pysähtyneisyydestä, ts. siitä miten neuvostotalous 1980-luvun puolivälissä tarvitsi täydellisen hevoskuurin piristyäkseen. Gorbatšovin kaudella realistiset yhteiskuntatieteilijät pääsivät ääneen, Zaslavskajan johdolla. Gorbatšov oli kuitenkin konservatiivien panttivanki ja häneltä puuttui rohkeus viedä läpi talousuudistukset radikaalissa muodossaan.

 

Zaslavskajan tutkimuksia käännettiin ja julkaistiin myös ulkomailla. On juuri Zaslavskajan ansiota, että veikkasin oikein systeemin perikadon. Saksaksi ilmestynyt ”Die Gorbatshov Strategie” (Orac Verlag, Wien, 1989) kuvailee erittäin tarkasti talousuudistusten kannattajia ja vastustajia. Jälkimäiseen ryhmään kuuluivat Neuvostoliiton johtava, taantumuksellinen eliitti, joka halusi kynsin ja hampain pitää kiinni omista eduistaan. Lopulta tämä ryhmä yritti vallankaappausta 1991.

 

Idealistinen ajatus, että kun julistetaan kaikkien olevan tasa-arvoisia, kaikki ovat yhtäkkiä tasa-arvoisia keskenään, on pelkkää potaskaa. Ihmisten ennakkoluulot, opitut käyttäytymismallit, rasismi, syrjintä, naisviha, jne. eivät katoa pelkällä julistuksella ja yhteiskuntamallin muutoksella. Tasa-arvo on jotain, jonka eteen tarvitsee tehdä jatkuvasti työtä, muuten se unohtuu. Ei ole olemassa mitään oikoreittiä onneen.

 

Irrationaalinen pelko siitä, että tasa-arvo johtaa Neuvostoliittoon on täysin turha. Neuvostoliittolainen tasa-arvo on käsitteenä samanlainen kuin "vaihtoehtoisen oikeiston" ajama sananvapaus. Sitä ei ole.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Teoriassa kommunismi on mielestäni paras poliittinen järjestelmä! Ikävä vain että siinä ei huomioida sitä, että ihanneihmistä ei ole olemassa.
Ihmisluonne ja yleensäkin ihmisen ominaisuudet tekevät ihanteellisen kommunistisen yhteiskunnan luomisen mahdottomaksi.

Näin on ollut ja varmasti tulee aina olemaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Abortti oli NL:ssa vapaa, Romaniassa kielletty.

Pekka Iiskonmaki

Nyt on arvuuteltu milloin Punaiset hävisivät Punakapinan?

Nimikin on ehtinyt vaihtua Punakapinasta sisällsisodaksi.

Se on jotenkin fiinimpää ja ei kerro suomalaisen roskaväen rientäneen miehittäjän tueksi, jotka olivat jo muuttunueet punaisiksi.

Punakaarti hävisi kapinan samana päivänä, kun aloittivat sotimisen.

Murheellista oli punaisten pakko-otot kapinallisiin. Esim. ajomiehet.

Kaikki eivät ehtineet pakenemaan heidän riveistään.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Joku asiansa tunteva juristi on joskus loihinut lausumaan, että 1918 Suomessa tapahtui juridisesti ottaen kapina.
On sitten eri asia, miksi sitä kukin haluaa kutsua.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Neuvostoliitossa oli puolue-eliitille omat hyvätasoiset sanatoriot, poliklinikat, sairaalat, ja tavarataloissa yleensä yksi suljettu kerros, jonne pääsi vain avaimella.
Tasa-arvo oli sielläkin vain juhlapuheissa ja propagandassa.

Ennen nimitystään NKP:n johtoon Brezhnev oli Moldovan tasavallan puoluejohtaja, ja hänen valkomarmorinen virkatalonsa oli ehdottomasti kaupungin komein.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Epätasa-arvo on pysyvää, vain yhteiskuntamuoto vaihtuu.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Miten kunnon perusporvari määrittelee suomalaisen roskaväen A) vuonna 1918. B) vuonna 2018?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kysymys on väärin asetettu, koska perusporvarilliseen käsitteistöön ei kuulu "roskaväki".

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Valista asiasta perusporvari Iiskonmäkeä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8

En kykene vaikuttamaan prosesseihin Pekan tonttulakin alla. Jos pystyisin, olisin sen varmasti jo huomannut.

Pekka Iiskonmaki

#6
Niistä löytyy nykyisin aakkosellinen hakemisto.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Et halunnut/ymmärtänyt vastata kysymykseeni, kysyin suomalaisen roskaväen määritelmää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #29

Kirjailija J. Tervo on muutamaan kertaan - tosin melkoisen heikoin ja ontuvin perustein - kertonut, mitä hän tarkoittaa roskaväellä.
Toisin ajatteleminen näyttää olevan osa määritelmää. Ehkä se liittyy Tiusasen blogiin sitä kautta, että esim. nimitys "kansanvihollinen" (se taisi sisältää myös roskaväen) oli runsaassa käytössä Neuvostovenäjällä?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

#29
Ei suomalaisen paarian määritelmä ei poikkea muista kansoista.

Onko sinulla indentiteettiongelma? Kenen joukoissa seisot?

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka Vastaus kommenttiin #31

Roskista pyritään eroon, mikä on sinun ja oman joukkosi metodi? Olen joskus kuullut puhuttavan "sivistysporvareista". Kuulutko tuohon joukkoon?

Identiteettiongelma - jos minulla sellainen on - tuntuu kyllä kovin vähäpätöiseltä vaivalta verratuna sinun uskomattomaan arroganssiisi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

#32
En ainakaan ruikuta sodassa kaatuineita sukulaisiani, kuten punakapinan degeneroituneet sukulaiset.

Lisäksi olen pitänyt sukuuni kohdistuneen punaterrorin omana tietonani.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka Vastaus kommenttiin #33

Voisin minäkin ruikuttaa parista pika"oikeudenkäynnistä" ja niiden lopputulemasta, en sitä kuitenkaan tee.

Sitä vain en mitenkään ymmärrä, että minkä jatkeena viitsit käyttää "roskaväki" ja vastaavia halventavia sanoja tänään tässä ja nyt.

Eiköhän tämä osaltani riitä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #34

#34
Ei normaali kansalainen mene miehitysarmeijan riveihin petturiksi.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka Vastaus kommenttiin #35

Sensijaan normaali kansalainen oli touhuamassa tarmokkaasti saksalaista prinssiä meille hallitsijaksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #36

#36
Ruotsin kuningassuku periytyy ranskalaisesta kenraalista.

Kuningashuone olisi halpaa mainontaa suomalaisille tuotteille.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Vapaus ja tasa-arvo, niitä yhdistää muunmuassa se että niiden vuoksi joutuu taistelemaan alati eikä kumpaakaan saavuteta siirtymällä kommunistiseen järjestelmään.

Juha Hämäläinen

Tauno olet professorismies ja tiedät, että tasa-arvo on harha eli potaskaa kaikissa ismeissä kahdesta syystä. Ensinnäkin siksi, ettei se ole toteutunut eikä voi toteutua ihmisten kesken. Toisekseen tasa-arvoa ei tarvitakaan siinä mielessä kuin siitä kouhkataan.

Me ihmiset olemme niin erilaisia, että meidän väittäminen tasa-arvoisiksi olisi järjetöntä. Katsokaa ympärillenne niin näette, että meissä on ihmisiä, joilla on suurempi arvo muille kuin toisilla. Arvomme määrittävät muut eikä meistä kukaan aseta kaikkia ihmisiä samaan arvoon kuten luulemme. Siksi meitä myös kohdellaan eri tavoin.

Esimerkiksi osaavat saavat paremmat koulutuspaikat ja työpaikat sekä palkat ja edut, vaikka vähän vähemmän fiksukin näistä haasteista selviäisi mainiosti.

Varakkaat saavat pidemmän elämän kuin köyhät, koska rahalla saa parempaa ravintoa ja terveydenhoitoa eikä tarvitse tehdä kuluttavampia töitä.

Emme ole edes oikeudessa tasa-arvoisia. Suomessakaan ei vähävarainen uskalla puolustaa etujaan kuten varakas. Oikeuden hakeminen on niin kallista, ettei monella ole varaa edes ottaa riskiä hävitä juttunsa.

Näitä esimerkkejä riittää loputtomiin.

Todellinen tasa-arvo ei voi toteutua ilman samanlaisuutta. Ihmisarvo voi. Mutta se onkin toinen juttu. Ihmisarvo voi olla absoluuttinen ja sama kaikilla. Se kattaa ihmisen perusoikeudet, mutta ei tasa-arvoa laajemmin.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Juha puhuu hyvin. Niin on yksinkertainen asia, että hölmönkin luulisi sen käsittävän.

Mutta tässä onkin kysymys enemmän uskonnosta kuin faktoihin perustuvasta elämänkäsityksestä.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Voisi kai yleistäen sanoa, että täydellisen tasa-arvon tiellä on vain yksi este ja se on miehet!

Kun maatalouden vallankumous noin 10 000-11 700 vuotta sitten tapahtui niin sen seurauksena ihmisyhteisöjen rakenne ja sisäinen järjestys muuttui merkittävästi. Pienissä ihmisyhteisössä (kuten yhä nykyäänkin keräilijä-metsästäjäyhteisöissä) vallistee kai ns. "täydellisin tasa-arvo", koska näiden yhteisöjen hengissäsäilyminen vaatii kaikkien sen jäsenten täydellisen panoksen. Kun ihminen käyttää suuren osan ajastaan hengissä säilymiseen eli ruuan etsimiseen niin silloin ei juuri ehditä miettiä sitä kuka mitäkin on. Näissä yhteisöissä on vaikea pelata haukka, kyyhky ja porvaria peliteoreettista arvailua, mitö kunkin yksilön kannattaa tehdä oman etunsa tähden.

Maatalouden vallankumouksen (energian ylijäämän) myötä kehittyivät monimutkaisimmat yhteiskuntarakenteet erilaisine toiminnallisine luokkineen. Ja erityisen mielenkiintoiseksi asian tekee se kysymys: miksi miehet pääsääntöisesti ottivat noissa yhteisöissä vallan siis päällikköjen, kuninkaiden, pappien ym. roolit ja miksi naiset jäivät syrjään lasten kanssa?

Tilannetta lienee pahentanut myös siirtyminen luonnon uskonnoista monoteistisiin jumaluskontoihin. Pääsääntöisesti jumalpersoonan sisältävät uskonnot ovat olleet ja ovat yhä, sellaisiksi tarkoitettu, vallan käytön välineitä ihmisten käyttäytymisen ohjaamiseksi tiettyyn suuntaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tiusasen ulostulossa on sellainen valuvika, ettei maailmassa ole ollut ensimmäistäkään kommunistimaata – vain sellaisia, jotka kutsuvat itseään sellaiseksi.

Kommunismiin – tai sosialismiin – ei siirrytä yhtäkkiä, kuten Tiusanen näkyy kuvittelevan, tosin harhauttavien kokeilujen vuoksi.

Kommunismiin siirrytään sitten kun mikään muu ei auta maailmaa tuhoutumasta ihmisten tekemisiin. Koska vastustus (ja itsetuhohalu) tulee olemaan melkoinen, kommunismiin siirrytään sosialismin kautta. Sosialismissa maailman ja itsensä tuhoavat voimat yritetään panna kuriin. Jos se ei onnistu, maailma tuhoutuu.

Jos se onnistuu, ajan myötä ihmiset kypsyvät yhteistyöhön ja tasa-arvoon, joka on ainoa mahdollinen tie. Voi olla että siinäkin vaiheessa maailma tuhoutuu, koska kommunismiin eivät jotkut halua.

Tuohon kaikkeen mennee satoja vuosia. Kaukana yhtäkkisestä.

Juha Hämäläinen

#13. Niin on, ettei maailma tule pysymään kasassa finanssikapitalismin ja markkinatalouden pohjalta.

Päädymme pakosta suunnitelmatalouteen ja nykyistä tiukempaan keskitettyyn johtamiseen, johon ei nykyinen demokratiakäsitys istu. Tätä ei muuta miksikään meidän mielipiteemme ja halumme.

Tämä on ainut tapa reagoida nopeasti oikein kasaantuviin kriiseihin. Ei aikaa jaaritteluille ja arvokeskusteluille. On toimittava nopeammin kuin koskaan ennen ihmisen historiassa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Annan teille avainsanan; yhteisöllisyys. Ajatus on lähtöisin eläinmalleista. Se menee vähän, kuin kolmessa muskettisoturissa; yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Eläinpopuloissa on selkeää yhteisötoimintaa niin kaloissa, kuin linnuissakin. kaikki tekeminen kohdistuu yhteiseen hyvinvointiin mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella. Välillä joudutaan jotakin uhraamaan ja toisinaan taas uhriutumaan. Kaikki tehdään yhteisön selviytymiseksi ja hyvinvoinnin maksimoimiseksi. Eläimillä kun ei ole puoluepolitiikkaa, eikä politiikkaa yleensäkään.
Yleinen tietous kaikilla ajattelevilla ihmisillä on siitä, että ihminen maailmassa ei ole toistaiseksi kyennyt kehittämään ainoatakaan poliittista järjestelmää, joka toimisi edes jotenkin laajasti hyväksyttävästi.

Nyt on pakon aikakausi. Miksi nyt? Siihen on kaksi merkittävää syytä.

1) Maailman politiikka on lähes hallitsemattomassa tilassa. Maailmaa ei johda enää yhteisöllisyys, vaan johtaminen on luovutettu yksilöille, jotka toimivat omien viettiensä ja älynsä voimalla. Se on pelottava voimayhdistelmä ja sitä on erittäin vaikeaa vastustaa ja voittaa, kun se pandoran lipas on annettu avata.

2) Toinen suuri asia on robotiikan, eli kaikkinaisen digiautomaation tuleminen. Aivan sama mitä robotiikan omistajat ja heidän ekonoominsa pyrkivät lobbaamaan työllisyyskuvasta. Varmaa on se, että työpaikat ja sitä myöten elämisen mahdollisuus minimoituu laajalla rintamalla. Ei millään koulutuksella kaikista ihmisistä saada aikaiseksi koodaajia ja insinöörejä. Seurauksena on komitasoinen yhteiskunta; omistajat, heidän vasallinsa ja valtaisa kuljeksiva köyhälistö. Yksi kansanluokka puuttuu, kuluttajat. Mitä siitä seuraa, kun kulutusluokkaa ei ole. Kenelle robotiikka tuottaa tuotteitaan, kun kuluttajia ei ole. Jonkin aikaa robotiikan omistajat myyvät ja ostavat toisiltaan, mutta yhtälö on toimimaton ja yhteiskuntajärjestykset alkavat murtua.

Ellei robotiikan omistajat oivalla tätä kulkua ajoissa, niin kaikkein enimmä he tulevat menettämään. Selviytyjät saattavat löytyä aivan muualta.

Onneksi Homo Sapiens laji voisi vielä pelastaa itsensä vaikkapa yhteisöllisyysaatteella.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Tiusasen ulostulossa on sellainen valuvika, ettei maailmassa ole ollut ensimmäistäkään kommunistimaata – vain sellaisia, jotka kutsuvat itseään sellaiseksi."

Totta.
Neuvostoliitossakin kommunismi esitettiin tavoitteeksi, johon sosialismista oltiin vasta pyrkimässä. Kenelläkään puolueen teoreetikot poislukien ei ollut selvää kuvaa, millainen se kommunismi on.
Yleisin maalailtu tulevaisuudenkuva oli sellainen, että aivan kaikki yhteiskunnassa on kansalaisille ilmaista.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Lähes kaikki tuo tiedettiin mutta piirileikki vaan jatkui. Telkkarista dokkarissa tuli 70-l sisäpolitiikan 2. Surullisin hetki eli Kekkosen vastapuhe puolueiden delegaatiolle. He olivat tulleet pyytämään Kekkosta asettumaan vielä presidenttiehdokkaaksi. Yllättäen UKK suostui koska ” suhteissa Neuvostoliittoon on vielä kehityskohteita,,,, plaa plaa”
sana NL tuli alle 30 sekunttia aloituksesta.

Synkin hetki tietysti oli v 73 poikkeuslaki.

No siitä selvittiin ja onkin ollut mielenkiintoista nyt nähdä mitä kaikkea UKK ja vasemmistoälymystö suunnitteli vallan kolmijaon murskaamiseksi. Luen Tannerista kirjoitettua Lasse Lehtisen kirjaa. Hyvä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Tasa-arvoa on vaikea pistää paremmaksi kuin mitä se nyt pohjoismaissa on,,-maissa joissa tasa-arvoa ei ole,,ei ole hääviä talouden tunnuslukuja,joten mittareitakin on joilla tätä mitata !

Käyttäjän SamuliLaukkanen kuva
Kim Serrano

jos on kaksi ihmistä jonkin asian yhteydesssä niin näistä jo toinen antaa ehdotuksia että mitä tehdään miten tehdään ...eli pyrkii olemaan se joka on toista ylempänä..kuinka siis sitten isommassa porukassa kun olen huomannut että on asia mikä tahansa niin näitä kuppikuntia syntyy ja näissä kaikissa on olemassa niitä jotka hallitsevat enemmän yhteisöä ..esim sillä että heillä on koulupohjaa tai tietämystä jostain asiasta...he ovat luontaisia johtajia..ja eihän sitten normi pelaaja ole enään saman arvoinen..eli mielestäni ihmiselämään luontaisesti kuuluu ollakin eri arvoisuutta..ja se antaa koko yhteisölle paremmat onnistumis mahdollisuudet joka asiassa..pohjalta on helppo kavuta ylöspäin..koulutuksen ja sivistyksen kautta..kommunismihan on tasaisesti harmautta kaikille..ja hyvin pieni osa yhteiskunnasta omistaa sen suljetun kerroksen avaimen..Suomalaisessa koulutuksessa voisi ottaa enemmän esille yksilön vastuuta itsestään .ja olemaan vähemmästä kiitollinen ja osaisi arvostaa itseään paremmin aivan kaikissa elämänsä vaiheissa...eikä kasvattaa näitä laumaeläimiä jotka ovat alttiita seuraamaan vääriä johtajia..Länsimainen demokratia on mielestäni hyvä valtiomuoto..eli meillä suomessa asiat on oikein hyvin..

Käyttäjän MarkkuKaukoranta kuva
Markku Kaukoranta

Neuvostoliitossa abortti oli paitsi vapaata myös tavallisimpia ehkäisymuotoja. Kondomit olivat huonoja ja paksuja, kierukoita ei saanut kuin lännestä lahjoina, pillerit myös kiven alla. Nuoriso käytti siis "varmoja päiviä", "varovaisuutta", huuhtelua sitruunavedellä ym. Tämän seurauksena naiset olivat monesti kokeneet useitakin abortteja.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

# 14 Juha

Taloudelliset kriisit puhkeavat yhä tiheämmin ja kestoltaan pitkäaikaisemmiksi. Ennen kriisit "korjattiin" jopa maailman laajuisilla sodankäynneillä. Näyttää siltä, että ei vieläkään ole löydetty muuta vaihtoehtoa. Tällä menolla taitaa olla vääjäämätön seuraus, että viimeinen kriisi ja viimeinen suuri hävitys lopettaa uusien kriisien syntymisen. Ja samalla koko ihmiskunnan. Kasvit ja eläimethän eivät perusta olemassaoloaan rahatalouteen ja omaisuuteen. Joten ne saattavat säilyä ja pitää pallomme asuinsijoinaan.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Pohjoismaissa on varmaan pisimmälle viety tämä tasa-arvoisuus esim. sosiaalipalveluiden ja -tukien kautta. Tätä kautta mm. perheelliset naiset voivat käydä töissä ja saada omia tuloja /uran viemällä lapset päivähoitoon. Lisäksi kaikille taataan vähimmäistoimeentulo työttömänäkin ollessa sosiaalitukien kautta, ja koulutus on ilmaista/halpaa.

Kokoomuskin puhuu mahdollisuuksien tasa-arvosta, ei suoraan tasa-arvosta koska onhan se aika vaikea kuvitella esim. maalaisten /kaupunkilaisten, naisten / miesten, nuorten / vanhojen, rikkaiden / köyhien yltävän ihan samanlaiseen elämään paitsi ehkä keski-ikäisenä, jos on elänyt "säntillisesti".
No lain edessä olemme kaikki kuitenkin tasa-arvoisia kun köyhempikin saa ilmaisen oikeusavustajan valtiolta eikä näin tarvitse maksaa kalliita oikeuskuluja, jos kokee kärsineensä vääryyttä.

Toimituksen poiminnat