Kommunistinen tasa-arvo

Kommunismia pidetään tasa-arvon aatteena. Oletuksena on, että päästään kommunismiin, kaikki ihmiset ovat yhtäkkiä tasa-arvoisia ja ystäviä keskenään. Tämä oli osa neuvostopropagandan ydinsanomaa, joka puri ”hyödyllisiin idiootteihin”. Teoriassa Neuvostoliitossa vallitsi tasa-arvo ja demokratia, käytännössä harvainvalta ja poliisivaltio. Se, että propaganda sanoo kaikkien olevan tasa-arvoisia, ei käytännön tasolla merkitse mitään.

 

Yksikään kommunistinen yhteiskunta ei ole ollut tähän mennessä tasa-arvoinen, vaan vahvasti patriarkaalinen. Naisia ei juurikaan kommunististen maiden valtaelimiin noussut.  Kommunistisissa maissa hallitus oli toteuttava porras, kun taas puolueen johdossa tehtiin kaikki tärkeät päätökset, joita ministerit ja muut viskaalit toteuttivat. Puoluetta johti puoluesihteeri ja sen johtoryhmänä toimi politbyro. Neuvostoliitossa politbyron jäseninä oli kautta aikain ainoastaan kolme naista (eri aikoina). Heistä Jekaterina Furtseva toimi myöhemmin myös kulttuuriministerinä. Hän jäi Neuvostoliiton ainoaksi naisministeriksi.

 

Illuusiota tasa-arvosta sai toki hieman luotua nepotismin avulla. Romaniassa diktaattorin puoliso oli eduskunnan puhemies ja tiedeakatemian presidentti. Erich Honecker johti pitkään Itä-Saksaa. Hänen vaimonsa oli kulttuuriministeri. Nepotismi ei tietenkään rajoittunut naisiin, esimerkiksi Brezhnevin poika oli pitkään varaulkomaankauppaministerinä Moskovassa.

 

Naisten osuus työelämässä oli Neuvostoliitossa ja Itä-blokin maissa suuri, jota propagandassa käytettiin osoituksena tasa-arvoisesta yhteiskunnasta. Tästä johtuen myytti Neuvostoliitosta tasa-arvon kultamaana elää edelleen etenkin kommunismin fanaattisten vastustajien että puolustajien joukossa. Tasa-arvo oli kuitenkin vain näennäistä. Naisille maksettiin samoista töistä vähemmän palkkaa. Abortit olivat laittomia. Monissa tapauksissa, mm. alkoholista johtuen, miesten elinodote oli erittäin lyhyt, jolloin naisten osuus oli yhteiskunnassa väistämättä suurempi.

 

Naiset toimivat lopulta yhteiskunnan muutoksen katalyyttina. Perestroika sai alkunsa jo ennen Gorbatšovin valtaantuloa niin sanotusta Novosibirskin manifestista. Tämä Neuvostoliiton maatalouden ongelmia realistisesti kuvannut raportti oli Tatjana Zaslavskajan käsialaa. Zaslavskaja, aikansa ehdottomasti lahjakkain yhteiskuntatieteilijä, oli taloussosiologi. Hän tarkasteli yhteiskuntaa poikkitieteellisesti, paljon laajemmin kuin pelkän taloustieteen kannalta. Zaslavskaja julkaisi myös mm. raportin Brezhnevin ajan pysähtyneisyydestä, ts. siitä miten neuvostotalous 1980-luvun puolivälissä tarvitsi täydellisen hevoskuurin piristyäkseen. Gorbatšovin kaudella realistiset yhteiskuntatieteilijät pääsivät ääneen, Zaslavskajan johdolla. Gorbatšov oli kuitenkin konservatiivien panttivanki ja häneltä puuttui rohkeus viedä läpi talousuudistukset radikaalissa muodossaan.

 

Zaslavskajan tutkimuksia käännettiin ja julkaistiin myös ulkomailla. On juuri Zaslavskajan ansiota, että veikkasin oikein systeemin perikadon. Saksaksi ilmestynyt ”Die Gorbatshov Strategie” (Orac Verlag, Wien, 1989) kuvailee erittäin tarkasti talousuudistusten kannattajia ja vastustajia. Jälkimäiseen ryhmään kuuluivat Neuvostoliiton johtava, taantumuksellinen eliitti, joka halusi kynsin ja hampain pitää kiinni omista eduistaan. Lopulta tämä ryhmä yritti vallankaappausta 1991.

 

Idealistinen ajatus, että kun julistetaan kaikkien olevan tasa-arvoisia, kaikki ovat yhtäkkiä tasa-arvoisia keskenään, on pelkkää potaskaa. Ihmisten ennakkoluulot, opitut käyttäytymismallit, rasismi, syrjintä, naisviha, jne. eivät katoa pelkällä julistuksella ja yhteiskuntamallin muutoksella. Tasa-arvo on jotain, jonka eteen tarvitsee tehdä jatkuvasti työtä, muuten se unohtuu. Ei ole olemassa mitään oikoreittiä onneen.

 

Irrationaalinen pelko siitä, että tasa-arvo johtaa Neuvostoliittoon on täysin turha. Neuvostoliittolainen tasa-arvo on käsitteenä samanlainen kuin "vaihtoehtoisen oikeiston" ajama sananvapaus. Sitä ei ole.

 

taunotiusanen
Lahti

Professori emeritus (Glasgow'n yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto). Muuten ihan terve. Rasismin vastustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu